Alles over Microvezel

Microvezels zijn vezels met een dikte van minder dan 1 denier. Dit wil zeggen dat een vezel van 1 Denier (Td) 1 gram weegt per 9000 meter vezel.

Microvezels zijn in veel gevallen gemaakt van polyester, polyamide (nylon) of een combinatie van deze twee. De meeste microvezels die worden gebruikt bij de productie van reinigingsproducten zijn zogenaamde "bi-component microvezels", oftewel samengestelde microvezels van polyester en polyamide polymeren. Deze samengestelde microvezels worden door middel van een chemisch proces deels opgelost. Dit chemisch proces wordt ook wel "splitting" in het Engels genoemd.

microvezel split proces

Vóór het splitten            Ná het splitten

 

Bij dit zogenoemde "splitting" proces, lost een deel van de polyester polymeer in de vezel op waardoor er ruimtes worden gecreëerd tussen het polyamide en polyester gedeelte van de microvezel. Deze ruimtes die ontstaan zorgen voor een capilaire werking op water en andere vloeistoffen. Dit maakt dat de microvezel uitermate geschikt is voor het gebruik in reinigingsproducten.

In de gecreëerde lege ruimtes in de microvezel kan water en vuil zich verzamelen wat maakt dat microvezel een zeer groot vocht en vuil absorberend vermogen heeft ten opzichte van andere synthetische vezels. Daarnaast heeft het polyester gedeelte van de microvezel een aantrekkende kracht op vetten en oliën. Veel van de vlekken en met het oog waarneembaar vuil bestaan uit vet- olie-achtige substanties (a-polaire stoffen).

Door de capilaire werking samen met de aantrekkingskracht op vuil is microvezel niet meer weg te denken uit de hedendaagse schoonmaakindustrie..

 

De kwaliteit van Microvezels

De kwaliteit van de microvezel wordt bepaald door een aantal factoren:

A. De dikte van de vezel.

B. De structuur van de bi-component vezel.

C. De mate en manier waarop de vezel chemisch is behandeld (gesplit).

D) De kwaliteit van de gebruikte polymeren (polyester en polyamide).

Er wordt wel eens gezegd dat microvezels met relatief meer polyamide en minder polyester van hogere kwaliteit zijn,. Echter de hoeveelheid polyamide of polyester zegt in principe niets over de reinigende kracht van de microvezel en derhalve ook niet persé iets over de kwaliteit met betrekking tot schoonmaken.